ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κρίση του SSM οι επιδόσεις των τραπεζών στους πλειστηριασμούς

Στην κρίση του SSM οι επιδόσεις των τραπεζών στους πλειστηριασμούς
SSM

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να επιδώσουν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες έκθεση με τις επιδόσεις τους στους πλειστηριασμούς, προς αξιολόγηση παράλληλα με τα οικονομικά τους μεγέθη, κατά τη διαδικασία των stress tests.

Με δεδομένο ότι στα Ειρηνοδικεία οι περισσότεροι πλειστηριασμοί δεν διεξάγονται και εν όψει της οριστικής κατάργησής τους από τις 21/2, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν στοιχεία για τις πωλήσεις ενεχύρων που γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εκτιμάται ότι οι σχετικοί φάκελοι θα υπερβούν τις 2.500. Με τον τρόπο αυτόν, ο επόπτης θα εξετάσει εάν οι εγχώριοι όμιλοι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις που έχουν λάβει από τους δανειολήπτες τους για την ανάκτηση μέρους των ανεξόφλητων οφειλών.

Εάν από τις παρουσιάσεις αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Φρανκφούρτη πειστούν ότι τα πράγματα, ύστερα από πολλά χρόνια αναστολής των εκποιήσεων ακινήτων, έχουν μπει σε τροχιά προς την κανονικότητα, δεν θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στις ασκήσεις προσομοίωσης.

Τραπεζικές πηγές πάντως, με δεδομένο το μικρό δείγμα πλειστηριασμών που θα αξιολογηθεί, χαρακτηρίζουν την οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο πλαίσιο των stress tests πολιτική. Προσθέτουν δε, πως τεχνικά δεν δικαιολογείται σε αυτή τη φάση μια νέα ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ