ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Με 500 ευρώ το μήνα θα επιδοτηθεί η απασχόληση 20.000 ανέργων

ΟΑΕΔ: Με 500 ευρώ το μήνα θα επιδοτηθεί η απασχόληση 20.000 ανέργων
EUROKINISSI

Η πρώτη πρόσληψη περίπου 20.000 ανέργων από αυτοαπασχολούμενους και νέους επιχειρηματίες θα επιδοτηθεί με 500 ευρώ μηνιαίως. Αυτό τουλάχιστον θα γίνει μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς πριν από μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ. Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση νέων, οι οποίοι έχουν μπει στον κόσμο του επιχειρείν, να προχωρήσουν στην πρώτη πρόσληψη του μισθωτού της εταιρείας τους, ο οποίος θα είναι επίσης νεαρής ηλικίας.

Σημειώνεται πως η διάρκεια του προγράμματος «Πρώτη Πρόσληψη» θα είναι 18 μήνες στην περίπτωση που οι επωφελούμενοι άνεργοι, οι οποίοι θα προσληφθούν, είναι ηλικίας έως 29 ετών, και 12 μήνες όταν η πρόσληψη αφορά ανέργους άνω των 30 ετών. Με βάση το πρόγραμμα, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού πρόκειται να επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Ως ανώτατο όριο της επιχορήγησης έχουν οριστεί τα 500 ευρώ μεικτά τον μήνα. Μάλιστα, για απασχόληση μικρότερη των 25 ημερών – που είναι και ο πλήρης εργασιακός μήνας – το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης μειώνεται κατά 1/25 για κάθε ημέρα που ο επωφελούμενος δεν εργάζεται. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προ- κηρυχθούν 20.000 θέσεις για νέους ανέργους, ωστόσο η πρόβλεψη είναι να υπάρξει επέκταση των θέσεων, όταν πια οι πρώτες εξαντληθούν. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι, ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, πριν τα αρμόδια Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) αποφασίσουν για την πρόσληψή τους σε κάποια από τις συμ- μετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα και να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης πριν από την υπόδειξή τους από τα ΚΠΑ2. Παράλληλα τονίζεται πως οι άνεργοι νέοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εφόσον δεν έχουν απασχοληθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής από τους δικαιούχους, σε επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Πάντως, δικαιούχοι του προγράμματος «Πρώτη Πρόσληψη» είναι νέοι επιχειρηματίες, ηλικίας έως 35 ετών, οι οποίοι όμως δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό. Μέρος στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν και νέοι έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά) στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής, καθώς και Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που δεν απασχολούν ούτε απασχόλησαν στο παρελθόν προσωπικό, στους οποίους την πλειοψηφία των μεριδίων κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών. Υπενθυμίζεται πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχει δέσμευση διατήρησης του προσωπικού και μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ