ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» οι πλειστηριασμοί λόγω Κτηματολογίου

Στον «αέρα» οι πλειστηριασμοί λόγω Κτηματολογίου

Ο τρόπος με τον οποίο  χειρίστηκε η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, θέτει νέα προσκόμματα στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, πλέον με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με τις διατάξεις που ψήφισε προχθές η Βουλή καταργήθηκαν τόσο τα υποθηκοφυλακεία της χώρας όσο και η Κτηματολόγιο ΑΕ και αντικαταστήθηκαν από τον Ενιαίο Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει το νωρίτερο εντός μήνα, όταν και θα σταλούν στους υποθηκοφύλακες οι πράξεις της διοίκησης με τις οποίες θα καλούνται είτε να ενταχθούν ως υπάλληλοι στο νέο φορέα είτε να παραιτηθούν.

Με το που θα λάβουν τα ειδοποιητήρια αυτά οι υποθηκοφύλακες θα προσφύγουν άμεσα στο Συμβούλιο της Επικράτειας προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου (να τονιστεί πως η κυβέρνηση κατάργησε τα υποθηκοφυλακεία με απλό νόμο, ενώ είναι θεσμός που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος).

Μέχρι τότε οι υποθηκοφύλακες θα έχουν «κατεβασμένα τα μολύβια τους». Ήδη στα πλαίσια της επ’ αόριστον αποχής που έχουν προκηρύξει οι υποθηκοφύλακες παραλαμβάνουν τους φακέλους προς μεταγραφή – δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, καθώς υπέχουν αστική ευθύνη – αλλά δεν κάνουν άμεσα το νομικό έλεγχο και δεν υπογράφουν τις μεταγραφές.

Έτσι, μια βεβαίωση που δινόταν σε δύο ημέρες, δίνεται σήμερα δύο εβδομάδες και πλέον θα δίνεται σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, καθώς οι υποθηκοφύλακες ως «καταργημένοι» πλέον με νόμο δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται μέχρι να δουν που θα πάει το πράγμα.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τους πλειστηριασμούς; Απλά εάν δεν υπάρξει υπογραφή υποθηκοφύλακα η μεταγραφή δεν ολοκληρώνεται και δεν παράγει αποτελέσματα. Ακόμη πιο απλά χωρίς την επικύρωση των υποθηκοφυλάκων, οι συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές δεν μπορούν να κάνουν βήμα.

Ενδεικτικά, η μεταβολή φυσικού πλειστηριασμού σε ηλεκτρονικό θέλει μεταγραφή, αλλιώς δεν προχωράει. Αλλά ακόμη και για πλειστηριασμούς που έχουν διενεργηθεί οι τράπεζες και οι ιδιώτες που τους επίσπευσαν δεν μπορούν να εισπράξουν σεντ εάν δεν μεταγραφούν οι πράξεις κατακύρωσης των ακινήτων.

Αν και προχθές στην Φρανκφούρτη τα στελέχη της ΕΚΤ και του SSM διαμήνυσαν στους Έλληνες τραπεζίτες πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου ώστε να γλυτώσουν τα χειρότερα στα επικείμενα τεστ αντοχής, όμως οι κυβερνητικοί χειρισμοί θέτουν προσκόμματα στα πιστωτικά ιδρύματα που προγραμμάτιζαν 700 έως 1.4000 πλειστηριασμούς σε μηναία βάση για το σύνολο του 2018.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος Γιάννης Άνδραλης αποκάλυψε πως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε ενημερωθεί αρμοδίως μέσω της νομικής της υπηρεσίας για το τι θα συμβεί με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, ωστόσο δεν υπήρξε αντίδραση προς την κυβέρνηση από την πλευρά των τραπεζών.

Κατά την εφημερίδα τόσο οι θεσμοί, όσο και η Task Force, δηλαδή η ομάδα της ΕΕ που παρέχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση, είχαν ενημερωθεί αρμοδίως για τις επιπτώσεις που θα είχε η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και της Κτηματολόγιο ΑΕ στους πλειστηριασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ