ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο: Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα

Σεντένο: Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα
EPA

Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της κρίσης, υπογράμμισε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

Όπως ανέφερε, το Eurogroup αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών, «αλλά παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι με την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα».

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση του ευρώ, για τον οποίο παρουσιάζεται ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. Η δουλειά μας να θωρακίσουμε το κοινό νόμισμα από μελλοντικές κρίσεις δεν έχει ολοκληρωθεί, τόνισε.

Πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, είπε. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων.

Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα στείλει ισχυρό σινιάλο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ότι μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ESM στη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται και ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, «αλλά αυτό είναι ένα μελλοντικό βήμα».

Σε σχέση με την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εθνικών εγγυοδοτικών σχημάτων. Στο σημείο αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ σημείωσε ότι «θα χρειαστούν χρόνια» έως ότου τεθεί σε εφαρμογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ