ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πρόοδος για το χρέος, αλλά παραμένουν διαφορές

ΔΝΤ: Πρόοδος για το χρέος, αλλά παραμένουν διαφορές
IMF Staff Photograph

Τη θέση πως οι διαφορές ΔΝΤ- Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί επαναδιατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου από την Ουάσιγκτον.

Ο Ράις ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές και οι Ευρωπαίοι είναι κοντά στο να ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση για το πρόγραμμα του ESM. «Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα στο Eurogroup της Δευτέρας», είπε.

Ο ίδιος επανέλαβε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ενεργοποιηθεί το ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα.

«Το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και αυτό που έχουμε πει είναι ότι για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει κατά πρώτον να έχουμε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος, και κατά δεύτερον να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Όταν θα έχουμε και τα δύο αυτά ζητήματα στη θέση τους θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το «επί της αρχής» πρόγραμμα», ανέφερε.

Για το ζήτημα του χρέους επανέλαβε πως αν και έχει γίνει πρόοδος δεν έχει υπάρξει ακόμη κοινό έδαφος για το πώς θα ελαφρυνθεί μεσοπρόθεσμα.

«Έχουμε κάνει πολύ πρόοδο στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015. Έχω ξαναπεί πως δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ