ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο ταχύτητες στην αγορά ακινήτων της ευρωζώνης

Δύο ταχύτητες στην αγορά ακινήτων της ευρωζώνης
Shutterstock Stock Photos

Υποχώρηση σημειώνουν οι τιμές των κατοικιών στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην Ιταλία διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε 0,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Ενδεικτικές είναι οι επιδόσεις των άλλων χωρών του ευρώ που είτε αναγκάστηκαν να ζητήσουν κι αυτές βοήθεια από την τρόικα και έχουν πλέον βγει από το Μνημόνιο είτε πέρασαν από μεγάλη ύφεση.

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων σε ολόκληρη την ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2017 αναδείχτηκε η Ιρλανδία, η οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη τραπεζική κρίση που δημιουργήθηκε από το κραχ στην αγορά ακινήτων.

Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στην Ιρλανδία έφτασαν σε ετήσια βάση ούτε λίγο ούτε πολύ το 12%. Από κοντά ακολουθεί η Πορτογαλία, μία ακόμη χώρα η οποία βγήκε σχετικά πρόσφατα από το Μνημόνιο και βλέπει, όπως όλα δείχνουν, φως στο τούνελ. Εκεί οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10,4%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στην Ισπανία, όπου επίσης σημειώθηκε κραχ στις τιμές των ακινήτων μετά το 2007, οι τιμές αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά 6,7%. Στην Ελλάδα οι τιμές των κατοικιών παρουσιάζουν μεν τάσεις σταθεροποίησης μετά τη μεγάλη βουτιά των προηγούμενων ετών, αλλά εξακολουθούν να καταγράφονται κατά μέσο όρο μειώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομίες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν σταθερά αυξημένη ανάπτυξη βλέπουν τις τιμές των ακινήτων σε συνεχή αύξηση. Στη Γερμανία οι αυξήσεις στις κατοικίες έφτασαν το 3,6% και στη Γαλλία το 3,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ