ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο υπο-δόσεις για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου

Δύο υπο-δόσεις για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν στην Ελλάδα τα χρήματα της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που ενέκρινε το ΕuroWorking Group έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως τα 1,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου θα δοθούν σε δύο δόσεις, η μια το Φεβρουάριο και η δεύτερη εντός του Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα 5,7 δισ. ευρώ από τα 6,7 δισ. ευρώ θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του EWG, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, από αυτά τα 5,7 δισ. ευρώ τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ το 1,9 δισ. ευρώ προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer).

Το υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ αποτελεί την πρώτη από τις δύο υπο-δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ η δεύτερη υπό-δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και με μόνον αυτή.

Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης του ενός 1 δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους 1 δισ. ευρώ, έως τα μέσα Απριλίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ