ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα stress test των τραπεζών κρίνουν το βαθμό της εποπτείας μετά το Μνημόνιο

Τα stress test των τραπεζών κρίνουν το βαθμό της εποπτείας μετά το Μνημόνιο

Με τα στρες τεστ των τραπεζών να ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες και τις πιέσεις του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, να εντείνονται προς τις τράπεζες, έρχεται κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που θα προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα ακίνητα που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν στο σφυρί οι τράπεζες ανήκουν κυρίως σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε όσους δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, όσους δεν σπεύδουν να ρυθμίσουν το κόκκινο δάνειό τους, σε επιχειρηματίες με μεγάλες οφειλές, αλλά και σε εγγυητές.

Μάλιστα, η αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί θα είναι μικρότερη των 300.000 ευρώ καθώς η άτυπη συμφωνία τραπεζών και κυβέρνησης για το όριο αυτό έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου. Από την Πρωτομαγιά εξάλλου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, χωρίς να προβλέπεται κανένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Οι εντολές της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί προς τους Έλληνες τραπεζίτες, την περασμένη εβδομάδα, ήταν σαφείς και αυστηρές σε σχέση με την τήρηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση από τη μια φοβάται το πολιτικό κόστος των πλειστηριασμών και την κοινωνική έκρηξη που θα πυροδοτήσουν και από την άλλη γνωρίζει καλά ότι αν δεν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες αυτές, οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένες στα στρες τεστ που θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα Νέα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση πως η αντικατάσταση του τρίτου Μνημονίου με ένα νέο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και δεσμεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση που από τα στρες τεστ προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Χωρίς την ασφάλεια του προγράμματος, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να καλύψουν άμεσα τα τυχόν ανοίγματά τους, κάτι που αυξάνει ιδιαίτερα τον βαθμό δυσκολίας αντιμετώπισης της κατάστασης. Και αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει θολώσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το τρίτο Μνημόνιο.

Τα προβλήματα για την κυβέρνηση θα μεγαλώσουν περισσότερο όταν θα εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι αναγκαστικές εξώσεις δανειοληπτών από τα ακίνητα τα οποία θα αποκτήσουν μέσω των πλειστηριασμών οι τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ