ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αναζήτηση startups προς χρηματοδότηση ξεκίνησαν τα funds του Equifund

Την αναζήτηση startups προς χρηματοδότηση ξεκίνησαν τα funds του Equifund

Σε πλήρη εγρήγορση δείχνουν να βρίσκονται τα πρώτα επενδυτικά funds που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Equifund, στόχος του οποίου είναι η χρηματοδότηση νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) αλλά και γενικότερα εταιρειών που διαθέτουν σημαντικές καινοτομίες και είναι έτοιμες για επέκταση στο εξωτερικό.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω του Equifund, το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 260 εκατ. ευρώ προέρχονται πρακτικά από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Το Equifund είναι ένα fund of funds και ήδη έχουν ανακοινωθεί τα 6 πρώτα funds που θα χρηματοδοτηθούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται σύντομα να γίνουν γνωστά και άλλα 4.

Πριν από μερικές ημέρες, είχαμε, μάλιστα, και την παρουσίαση 3 εκ των 6 funds της α’ φάσης, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Open Coffee, μία από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις στο χώρο των ελληνικών startups. Σημειωτέον πως και τα 3 funds που έκαναν παρουσίαση (UniFund, Metavallon και VentureFriends II) έχουν συσταθεί με σκοπό την ενίσχυση ιδεών που δεν έχουν μετεξελιχθεί σε επιχείρηση (pre-seed funding) όπως και εταιρειών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Ενδιαφέρον σημείο είναι επίσης ότι όπως φάνηκε οι διαχειριστές των funds είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν ποσά που ξεκινούν από τα 200.000 ευρώ σε ομάδες που δεν έχουν καν προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας.

To UniFund, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, δεν είναι το fund των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως είναι η αίσθηση που υπάρχει, αλλά ένα fund που έχει την υποστήριξη των πανεπιστημίων και έχει ως στόχο να αναδείξει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν από τις ιδέες που δημιουργούνται στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το UniFund θα επικεντρωθεί σε startups και ιδέες που κινούνται στο χώρο της έρευνας, των τεχνολογικών πληροφορικής και επικοινωνιών, του e-business καθώς και σε εταιρείες που δημιουργούν εφαρμογές και υπηρεσίες για κάθετους κλάδους, όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ή ο χώρος της υγείας. Η πρόθεση είναι για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε ομάδες που είναι στη φάση ανάπτυξης της ιδέας και της εξέλιξης της σε εταιρείας, ενώ για ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει το UniFund ανέρχονται στα 27 εκατ. ευρώ.

Το Metavallon είναι ένα fund που επίσης στοχεύει στο χώρο των ιδεών και των startups που κινούνται στο χώρο της αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα πρόσβασης και σε άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως σημείωσαν οι άνθρωποι του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έκαναν στο τελευταίο Open Coffee. Η χρηματοδότηση θα ξεκινά από τις 200.000 ευρώ για τις ιδέες που είναι σε φάση pre-seed και από τις 400.000 ευρώ για τα startups που έχουν κάνει κάποια βήματα. Τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει το συγκεκριμένο fund ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ.

Το VentureFriends II ήταν το τρίτο fund που παρουσιάστηκε. Αποτελεί το δεύτερο fund που συστήνει η ομάδα που δημιούργησε το VentureFriends, το οποίο μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση 21 startups, εκ των οποίων 15 είναι από την Ελλάδα. Το VentureFriends II ξεκινά με κεφάλαια συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τεχνολογικές εταιρείες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ήτοι να έχουν στο πλάνο τους έσοδα που φθάνουν ετησίως τουλάχιστον στα 20 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ατού θεωρείται πως είναι οι δυνατότητες δικτύωσης που προσφέρει και οι συνέργιες με τα υπόλοιπα startups που έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερο Open Coffee είχε γίνει η παρουσίαση ενός ακόμη fund που χρηματοδοτείται από το Equifund. Ο λόγος για το Marathon VC, τα κεφάλαια του οποίου -για το πρώτο fund που έχει δημιουργηθεί- ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη κάνει τις πρώτες επενδύσεις του σε εταιρείες όπως η Norbloc και η Landloop. Οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν εδρεύουν στην Ελλάδα, αλλά έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα μας και Έλληνες στην ιδρυτική ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ