ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο: Απόφαση της Αθήνας η προληπτική γραμμή

Σεντένο: Απόφαση της Αθήνας η προληπτική γραμμή
Christoph Schmidt ‏

Τη θέση πως άπτεται της Ελλάδος να αποφασίσει εάν θα ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του προγράμματος, διατύπωσε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ότι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε και προσέθεσε: «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

«Θα ακούσουμε από τον ESM για το θέμα της δόσης, η οποία είναι η φυσιολογική εξέλιξη μετά την έκθεση των θεσμών», είπε.

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές».

«Το πιο σημαντικό είναι να έχει την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup είπε πως εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα, το Eurogroup μπορεί να αποφασίσει την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα και μετά θα επικεντρωθεί στα τελικά στάδια του προγράμματος.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα υπεραπέδωσε δημοσιονομικά τα τελευταία τρία χρόνια και στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ