ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eurogroup: Έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας.

Ο Σεντένο ανέφερε πως η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε σε επίπεδο πολιτικής συμφωνίας και έκανε λόγο για «τεράστιες προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης και για εξαιρετική συνεργασία Ελλάδος - θεσμών. «Έχουμε καλά νέα για την Ελλάδα. Πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM καθώς και για το ύψος της επόμενης δόσης των 6,7 δισ. ευρώ», είπε και υπογράμμισε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διατηρηθούν από την ελληνική κυβέρνηση

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί τα 95 και εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα δρομολογηθούν και τα εναπομείναντα. «Ήταν μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα αναμένεται να βγει το καλοκαίρι από το πρόγραμμα, αλλά γιατί θα είναι πάλι μια κανονική χώρα στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και όλα πήγαν ομαλά, κάτι που όπως ανέφερε επισημάνθηκε από τις αγορές και αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στις αξιολογήσεις των οίκων . «Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα», είπε.

Ο Σεντένο ξεκαθάρισε πως η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης είναι σημαντικό στοιχείο για να διασφαλιστεί πως μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα θα έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης μπήκε ως φράση προκειμένου να υπάρξει σύγκληση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Ο Σεντένο είπε πως δεν ζητήθηκε το θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης κάτι που όμως μετέθεσε για τα επόμενα Eurogroup.

Στο σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη για την Ελλάδα μετά το Eurogroup αναφέρονται τα εξής:

«Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για την τρίτη αξιολόγηση, ακολουθούμενης της συμφωνίας σε επίπεδο στελεχών για τη δέσμη μέτρων πολιτικής που είχε παρουσιαστεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος συμμορφώνεται με τον συμφωνηθέντα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017). Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και βελτίωσαν τόσο τη δικαιοσύνη όσο και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, την άρση κανονισμών που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων, καθώς και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών.

Πρόοδος επετεύχθη στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής διευθέτησης και την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία κατάρτισης μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους θεσμούς πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα. Το Eurogroup αναθέτει στο EuroWorking Group την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτή θα περιλαμβάνει μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς και η ολοκλήρωση των κυβερνητικών εκκρεμών προαπαιτούμενων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων ενεργειών και μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας και να εγκρίνουν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η τέταρτη δόση του προγράμματος του ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με μια πρώτη εκταμίευση το Φεβρουάριο ύψους 5,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών και να υποστηριχθεί η δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα στηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η μεταγενέστερη εκταμίευση που θα αφορά στην εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών μπορεί να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, με την επιφύλαξη αφενός μιας θετικής αναφοράς από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Ελληνικού Δημοσίου με τη χρήση και ίδιων πόρων και αφετέρου με την επιβεβαίωση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι συνεχίζεται η απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, το οποίο αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής προετοιμασίας από το EuroWorking Group σχετικά με έναν αναπτυξιακό μηχανισμό προσαρμογής, ως μέρος της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα γίνει εάν χρειαστεί, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την αναθεώρηση που θα κάνουν στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ