ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα φορολογικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης

Αυτά είναι τα φορολογικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης
Pixabay

Διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις για νησιώτες και εφοπλιστές περιλαμβάνουν τα φορολογικά προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου.

Βάσει του νέου Μνημονίου το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας υπό τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2016 έχει κρίνει πως οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπουν την απαλλαγή από τη φορολογία των μερισμάτων που καταβάλλονται από τις ναυτιλιακές εταιρείες, την απαλλαγή από τη φορολογία της υπεραξίας που σχετίζεται με τις μετοχές σε ναυτιλιακές εταιρείες και την απαλλαγή των εν λόγω εταιρειών από τον φόρο κληρονομίας, δεν είναι σύμφωνες με τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές κρατικών ενισχύσεων για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθεί νέα παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και πως το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στις 30 Ιουνίου 2018.

Βάσει του αναθεωρημένου Μνημονίου έως το τέλος Μαρτίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, ενώ έως το Μάιο θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ (αυξήσεις συντελεστών και αλλαγές στα κλιμάκια), προκειμένου να μην επηρεαστεί το ύψος των εσόδων από το φόρο από τις αλλαγές στις αντικειμενικές. Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν έως τον Αύγουστο του 2018.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει πως για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων θα πρέπει έως το τέλος Ιανουαρίου 2018, να ολοκληρωθεί μια μελέτη για την παροχή της δυνατότητας πληρωμής των φόρων με ηλεκτρονικά μέσα σε περισσότερες τακτικές δόσεις. Κατά πληροφορίες αυτή η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ακόμη, το Δημόσιο θα πρέπει να επανεξετάσει το καθεστώς των τόκων που επιβάλλει σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στην πληρωμή φόρων. Να σημειωθεί πως το ύψος του επιτοκίου υπολογισμού των τόκων της εφορίας ανέρχεται σήμερα σε 8,76% ετησίως (0,73% μηνιαίως).

Ένα από τα θέματα που θα επανεξεταστούν κατά την τέταρτη αξιολόγηση είναι και τα τεκμήρια διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη θέση τους το σύστημα εσόδων - εξόδων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του περιουσιολογίου και του «πόθεν έσχες».

Επίσης, έως το τέλος Μαΐου θα επανεξεταστεί το καθεστώς του χαρτοσήμου υπό το πρίσμα της εναρμόνισής του με το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στόχος της επανεξέτασης της επιβολής χαρτοσήμου είναι να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης του χαρτοσήμου σε όσο το δυνατόν περισσότερες «περιοχές» που επιβάλλεται καθώς θεωρείται από τους θεσμούς ως φορολογία η οποία αυξάνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και γενικότερα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, βάσει του νέου Μνημονίου θα πρέπει να κωδικοποιηθεί και να απλοποιηθεί το καθεστώς ΦΠΑ. Να σημειωθεί πως το όριο των ακαθάριστων εσόδων (τζίρος) για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι σήμερα 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν χρήση της σχετικής δυνατότητας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι.

Τέλος, στο αναθεωρημένο τεχνικό Μνημόνιο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 , αντί το 2020, εάν το ΔΝΤ κρίνει σχετικά. «Οι αρχές ως βασικό παραδοτέο το Μάιο του 2018 θα προωθήσουν την εφαρμογή των μέτρων φορολόγησης των ατομικών εισοδημάτων από το 2019 εφόσον το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής επανεξέτασης του προγράμματος, θεωρήσει ότι, με βάση μια διαφανή εκ των προτέρων αξιολόγηση, θα απαιτηθεί εφαρμογή του μέτρου (σ.σ. μείωση αφορολόγητου) προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019», σημειώνεται σχετικά. Η αναπροσαρμογή του αφορολογήτου θα συνεπάγεται μείωση αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους έως και 650 ευρώ ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ