ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα παρατείνεται ο φορολογικός έλεγχος όταν βασίζεται σε ανώνυμη καταγγελία

Δεν θα παρατείνεται ο φορολογικός έλεγχος όταν βασίζεται σε ανώνυμη καταγγελία
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μια νέα σημαντική απόφαση που αφορά στους φορολογικούς ελέγχους πολιτών εκδόθηκε χθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε ότι «ανώνυμη καταγγελία» δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε παράταση των φορολογικών ελέγχων πέραν της πενταετίας.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αίτηση ακύρωσης γνωστού δικηγόρου ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν σε «ανώνυμη καταγγελία» η οποία ανέφερε ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύγουν.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης που έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και ελήφθη από το Β’ Τμήμα, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Ειρήνη Σαρπ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ δέχονται εκατοντάδες ανώνυμες καταγγελίες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω αλληλογραφίας.

Πρόκειται για καταγγελίες για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης.

Η φορολογική διοίκηση παραδοσιακά δέχεται πολλές καταγγελίες από διαζευγμένες – απατημένες συζύγους , απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες, οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους, αλλά και από λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ