ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συστάσεις» Ντράγκι σε ΗΠΑ για αποφυγή αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

«Συστάσεις» Ντράγκι σε ΗΠΑ για αποφυγή αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STEPHANIE LECOCQ

Επικριτικός για τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, από το Νταβός που τροφοδότησαν το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου, εμφανίσθηκε σήμερα από τη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σήμερα το δολάριο διολίσθησε σε χαμηλά τριών ετών, μετά τις δηλώσεις του Στίβεν Μνούτσιν ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ένα αδύναμο δολάριο θα είναι καλό για τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ. Ο Μνούτσιν δήλωσε πως δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα η αδυναμία του δολαρίου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, προσθέτοντας ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πιστεύει θεμελιωδώς στην ισχύ του δολαρίου.

Ο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέκρινε τις αναφορές Μνούτσιν χωρίς να τον κατονομάσει. Αρχικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως «η πρόσφατη αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελεί πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά στις πιθανές επιπτώσεις της στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών».

Εν συνεχεία υπενθύμισε πως μόλις τον Απρίλιο του 2017 στο πλαίσιο των εργασιών του ΔΝΤ η Διακρατική Επιτροπή IMFC είχε αποφασίσει – και η Αμερική είχε δεχθεί- να μην γίνεται στόχευση των συναλλαγματικών ισοτιμιών από κράτη και κυβερνήσεις.

Το σχετικό ανακοινωθέν με το οποίο δεσμεύτηκαν οι 189 οικονομίες μέλη του ΔΝΤ ανέφερε τα εξής: «Θα αποφύγουμε τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στοχεύουμε τις συναλλαγματικές μας ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

Για τα ζητήματα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Ντράγκι ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, βλέπει ελάχιστες πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ εντός του 2018.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Ιταλός κενωτικός τραπεζίτης είπε πως όταν γίνει επαναξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο θα σταθμιστεί εκείνη την περίοδο η εμπιστοσύνη των αγορών, σε σχέση με την υπομονή και την επιμονή των αγορών.

«Η ΕΚΤ δεν ευνοεί κάποιες χώρες έναντι των άλλων στο πρόγραμμα αγορών ενεργητικού», είπε για το θέμα. Αναλύοντας δε το ποσοστό συμμετοχής των επιμέρους κρατών στις αγορές τίτλων, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη «απόκλιση» με βάση τη συμμετοχή των κρατών στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας αφορά την Ελλάδα, καθώς τα ομόλογά της δεν είναι αποδεκτά για αγορές στο πλαίσιο του QE.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε μια θετική εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης, λέγοντας πως οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν έναν ισχυρό ρυθμό οικονομικής επέκτασης, ο οποίος επιταχύνθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το δεύτερο εξάμηνο του 2017. O ίδιος διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κυκλική και κάποια στιγμή θα σταματήσει. «Παρά το ισχυρό κυκλικό momentum πως ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός και θα συγκλίνει σταδιακά προς τον στόχο του 2%», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές, υποστήριξε πως η όλο και πιο ισχυρή και ευρεία ανάπτυξη ενισχύει την υπόθεση για τη δημιουργία δημοσιονομικών μαξιλαριών, ειδικά σε χώρες όπου το χρέος παραμένει υψηλό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ