ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων

Κλείνει η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Η επικείμενη νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές συμπίπτει με μια περίοδο που το spread (διαφορά απόδοσης) μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του γερμανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει στις 298 μονάδες βάσης.

Συγκεκριμένα, στα ελληνικά ομόλογα οι αποδόσεις στα δεκαετή διαμορφώνεται στο 3,660%, στα διετή υποχωρούν στο 1,380% και οι αποδόσεις στα πενταετή να σημειώνουν πτώση 0,5% στο 2,720%.

Τα ελληνικά χρεόγραφα έτρεξαν σήμερα και από τις αναφορές κυβερνητικής πηγής στο Reuters πως η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές με έκδοση επταετούς ομολόγου εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. «Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, μια ιδέα για την επόμενη ημέρα από την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) παίρνουν σήμερα οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις ομολόγων.

Αφορμή για τις ρευστοποιήσεις στις αγορές χρέους της ευρωζώνης έδωσαν οι δηλώσεις του Διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα θέσει τέλος στις αγορές ομολόγων όταν ολοκληρωθεί το QE το Σεπτέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το δεκαετές γερμανικό ομόλογο αναφοράς σημειώνει απόδοση 0,68%, την υψηλότερη των τελευταίων μηνών.

Η απόδοση των πενταετών ομολόγων αυξήθηκε στο 0,013% και σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, ενώ τα yields στα διετή ομόλογα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016 στο -0,51%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ