ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχίες για «πόλεμο δασμών» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης

Ανησυχίες για «πόλεμο δασμών» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης
Reuters

Αυξάνεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες πλέον να απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την επιθετική της πολιτική και επιβάλει δασμούς ή άλλους περιορισμούς στην εισαγωγή προϊόντων από την ΕΕ.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί αθέμιτο, όπως το χαρακτήρισε, πλεονέκτημα στον τομέα του εμπορίου και την επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά πάνελ από την Ευρώπη και την Ασία, χθες τοποθετήθηκε στο θέμα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Σε περίπτωση που οι εξαγωγές μας επηρεαστούν από περιοριστικά μέτρα εμπορίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και με τον ανάλογο τρόπο», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν σαφές και δείχνει ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συναγερμό λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ. Επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι το εμπόριο πρέπει να είναι επωφελές για όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε αυτό, ότι πρέπει να γίνεται με ίσους και δίκαιους όρους και να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών και ασιατικών εξαρτημάτων για φωτοβολταϊκά με στόχο να ενισχύσει τους αμερικανούς παραγωγούς. Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε ότι έχει «πολλά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Τραμπ έχει ακόμη απειλήσει να μειώσει τις αγορές που κάνουν οι ΗΠΑ από το εξωτερικό σε ατσάλι και αλουμίνιο επικαλούμενος θέματα εθνικής ασφάλειας. Ολες αυτές οι κινήσεις έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και πλέον η Κομισιόν είναι η πρώτη που στέλνει τόσο ξεκάθαρο μήνυμα για τη συνέχεια. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα οι δηλώσεις της επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία είχε πει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ανοικτό το πεδίο στην Ευρώπη επειδή οι ΗΠΑ αποσύρονται ή σκέφτονται να αποσυρθούν από διάφορες εμπορικές συμφωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ