ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Κοστέλο: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος
EUROKINISSI

Στην επισήμανση πως «χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να κατασταθεί το χρέος βιώσιμο» προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας χθες σε ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικής με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ελληνικά Μνημόνια και το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτά, ο Κοστέλο έδειξε προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους ως μέτρου ελάφρυνσης ανάλογα με το ύψος της ανάπτυξης.

«Είναι εφικτό να έχουμε βιώσιμο χρέος, αλλά χρειάζονται κάποια επιπλέον μέτρα» δήλωσε, δείχνοντας πως οι δανειστές αναζητούν στο πλαίσιο της τεχνικής επεξεργασίας για την ελάφρυνση του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει «ένας μηχανισμός ελέγχου» που θα εμποδίζει την κυβέρνηση να χειραγωγεί την ανάπτυξη προκειμένου να πιέζει για να λαμβάνει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

«Γιατί να ήθελε να μειώσει την ανάπτυξη του έτους 2020 η κυβέρνηση για να λάβει επέκταση της λήξης ενός δανείου, η οποία θα ξεκινά από το 2051» αναρωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ολλανδού βουλευτή, δίνοντας, παράλληλα, μια γεύση για το πώς θα κινηθεί το πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους. «Υπάρχει μεγάλη έκθεση της Ελλάδας σε δανεισμό, το ερώτημα δεν αφορά στο αν θα εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα επιτυχώς, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα ανταποκριθεί εξ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της» τόνισε.

Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο και ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν σε 60 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Όμως σύμφωνα με τα Νέα, παραδέχτηκε, δείχνοντας την πίεση που έχουν δεχτεί οι δανειολήπτες τον τελευταίο καιρό, ότι μόλις τους τελευταίους έξι μήνες βλέπουμε κάποια πρόοδο με σοβαρό τρόπο και εκτίμησε ότι η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα χρειαστεί ακόμη δύο χρόνια.

Τέλος, ο Κοστέλο τόνισε πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες έχουν δρομολογηθεί, όπως το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ή η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να γίνει, όμως στην περίπτωση των «βαθιών και καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα χρειαστούν πέντε και σε ορισμένες περιπτώσεις δέκα χρόνια σταθερής εφαρμογής για να αποδώσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ