ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα Μοσκοβισί και Κοστέλο για την προετοιμασία της τέταρτης αξιολόγησης

Στην Αθήνα Μοσκοβισί και Κοστέλο για την προετοιμασία της τέταρτης αξιολόγησης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εντός της εβδομάδας θα βρεθούν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με κύριο θέμα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα προαπαιτούμενα υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες τις οποίες τρέχει να κλείσει η κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Για το χρέος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών, στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη δέσμη ιδεών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης.

Οι συζήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο επικεντρώνονται στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα, με έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία από τις ρήτρες που θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί είναι το μη ξήλωμα μνημονιακών μέτρων που έχουν θεσπιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επόμενων ετών. Στο σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εντάξει, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, μέτρα κοινωνικής πολιτικής, κ.α...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ