ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αγορές άνω των 10.000 ευρώ θα δηλώνονται στις αρμόδιες Αρχές

Ποιες αγορές άνω των 10.000 ευρώ θα δηλώνονται στις αρμόδιες Αρχές
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αγορές αυτοκινήτων και πολύτιμων λίθων με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρμόδιες Αρχές καθώς θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο τέθηκε χθες, Δευτέρα, σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Οδηγία έχει τίτλο «σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»

Στις αλλαγές που επέρχονται στο νομικό καθεστώς περιλαμβάνονται εκτός των άλλων η μείωση στις 10.000 ευρώ, από 15.000 ευρώ σήμερα, του ορίου πάνω από το οποίο συναλλαγές με μετρητά που αφορούν αγορές αυτοκινήτων, πολύτιμων λίθων, αντικών, χαλιών (πάνω από 8.000 ευρώ), θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις οποίες οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές υποχρεούνται να τις γνωστοποιούν στην αρμόδια Αρχή.

Με άλλη διάταξη ο έλεγχος των ενεχυροδανειστηρίων περνάει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Ελληνική Αστυνομία. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ