ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση EuroWorking Group για προαπαιτούμενα και ληξιπρόθεσμα

Ενημέρωση EuroWorking Group για προαπαιτούμενα και ληξιπρόθεσμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόοδος της Ελλάδος στο μέτωπο της εφαρμογής των 15 εκκρεμών προαπαιτούμενων και στο σκέλος της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου θα εξεταστεί σήμερα στο EuroWorking Group.

Η τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης, θα γίνει ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο θα βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση.

Αν και έχουν περάσει 17 ημέρες από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου το οποίο ζήτησε από την Ελλάδα να επισπεύσει την εφαρμογή των 15 εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή κάποιων εξ αυτών.

Μάλιστα, πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα να μεταφερθούν στην τέταρτη αξιολόγηση, δηλαδή στο διάστημκα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου όταν και η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύνολο 88 προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ακόμη εκκρεμούν περιλαμβάνονται:

  • Ο επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων, από τον οποίο θα προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς που θα περικοπεί από το 2019.
  • Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της κινητικότητας στο Δημόσιο.
  • Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το διορισμό νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία.
  • Η συγκέντρωση απολογιστικών στοιχείων για το clawback, την επιστροφή δηλαδή της υπέρβασης της κλειστής ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
  • Η υπουργική απόφαση για τις άδειες λειτουργίας λατομείων.
  • Η υπουργική απόφαση για την εκκαθάριση όλων των καθυστερούμενων οφειλών φορέων του δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τα νέα είναι καλά καθώς το Γενικό Λογιστήριο έχει συλλέξει στοιχεία που δείχνουν πως από το Νοέμβριο έως σήμερα έχουν αποπληρωθεί χρέη δημοσίων φορέων και έχουν επιστραφεί φόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ