ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: «Όχι» σε κούρεμα, «ναι» σε παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος

Μοσκοβισί: «Όχι» σε κούρεμα, «ναι» σε παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Τις προσπάθειες της χώρας στον οικονομικό τομέα εξήρε ο Πιερ Μοσκοβισί, που επανέλαβε ότι η χώρα μας θα γίνει «κανονικό μέλος της Ευρωζώνης», με πλήρη δικαιώματα και φυσικά καθήκοντα, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πάνελ του Εconomist, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, που βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, τόνισε ότι το 80-90% των μνημονιακών παρεμβάσεων έχει ήδη γίνει αλλά πως «δεν πρέπει να αγνοούμε τα τελευταία μέτρα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους –η Ελλάδα κάνοντας τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και οι εταίροι υλοποιώντας τη δέσμευσή τους για το χρέος.

Όπως είπε, το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» χρέους δεν είναι ρεαλιστικό αλλά ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος.

«H Ευρώπη μετά από την κρίση έμαθε πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν αρκετά υψηλό χρέους κα πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Μοσκοβισί, που παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες»

Νωρίτερα, προσερχόμενος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές «με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων».

«Αποδεικνύει ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».

Επέμεινε στην «εμπιστοσύνη και την ελπίδα», λέγοντας πως υπάρχει «εμπιστοσύνη προς στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού λαού, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε προσεχώς από το πρόγραμμα σε καλές συνθήκες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι καλές συνθήκες, όπως τόνισε, συνίστανται «σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες, μια στρατηγική μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα και μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια κανονική χώρα».

Τέλος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν «μια βάση συνεργασίας για να φτάσουμε σε μια επιτυχημένη έξοδο, αν καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, οι ελληνικές αρχές από τη μια πλευρά και οι θεσμοί από την άλλη».

«Είμαι πεπεισμένος», είπε καταλήγοντας, ότι «έτσι μπορούμε να πάμε προς την ιστορική ημερομηνία για επιτυχημένη έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της Ελλάδας στην καρδιά της ευρωζώνης που είναι η θέση της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ