ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ βλέπει κινδύνους στην Ελλάδα, ο Μοσκοβισί καθησυχάζει

Το ΔΝΤ βλέπει κινδύνους στην Ελλάδα, ο Μοσκοβισί καθησυχάζει
EPA/STEPHEN JAFFE / IMF HANDOUT

Αν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί  τα τελευταία 24ωρα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα γίνει «ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα, και φυσικά καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να το συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε εσωτερική έκθεση για την επάρκεια των προληπτικών του πόρων που παρουσιάσθηκε στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο στις αρχές της εβδομάδος, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τη χρηματοδοτική παρουσία του στη χώρα μας ως «υψηλού κινδύνου».

Ακόμη, τονίζεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις ως προς την εξασφάλιση της υποστήριξης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων δομικών προβλημάτων της.

Στη βάση αυτή εκφράζεται προβληματισμός για το γεγονός πως τα ανεξόφλητα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι ύψους 11 δισ. ευρώ και υπογραμμίζεται πως αν και τον Ιούλιο του 2017 το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε «επί της αρχής» μια νέα χρηματοδοτική γραμμή για την Ελλάδα, ωστόσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη ισχύος της δανειακής αυτής ρύθμισης.

Το ύφος της συγκεκριμένης έκθεσης αποτυπώνει την απροθυμία του ΔΝΤ να αναλάβει πρόσθετους κινδύνους επεκτείνοντας το δανεισμό του στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως γίνεται εκτεταμένη αναφορά και στην εμπειρία του Ιουνίου και του Ιουλίου 2015 όταν η Ελλάδα κατέστη ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του Ταμείου μη καταβάλλοντας εγκαίρως δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση σημειώνεται πως την εποχή εκείνη η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία το Ταμείο είχε την μεγαλύτερη έκθεση με σχεδόν 19,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπερέβαινε τα προληπτικά διαθέσιμα του Ταμείου εκείνης της περιόδου ύψους 16,7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του ΔΝΤ πόρρω απέχει από τις χθεσινές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί στο συνέδριο του Economist, όπου ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως η Ελλάδα έχει διανύσει «το 80-90% της διαδρομής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ