ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινήσεις για τη σωτηρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Κινήσεις για τη σωτηρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δραστικές λύσεις επεξεργάζονται κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τη σωτηρία της εταιρείας.

Πλέον το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας είναι μη αντιμετωπίσιμο και οι εμπλεκόμενοι δρομολογούν την πώληση τόσο των ελληνικών δραστηριοτήτων όσο και των κερδοφόρων θυγατρικών στη Σερβία.

Η διοίκηση έχει αναθέσει στην ΕΥ τη μελέτη λειτουργικής αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ, η οποία έχει αποφανθεί για την πώληση «πακέτο» των δύο εργοστασίων στη Σερβία και της μητρικής ΕΒΖ που διαθέτει εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, μονάδα συσκευασίας στη Λάρισα και δύο εργοστάσια που δεν λειτουργούν σε Σέρρες και Ορεστιάδα αλλά απασχολούν περίπου 80 άτομα χωρίς αντικείμενο.

Ήδη υπάρχουν επαφές με δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την περίπτωση ενός ολλανδογερμανικού fund να είναι πιο προχωρημένη. Πρόκειται για την Innovation Brain Holding που εστιάζει στην αναδιοργάνωση τραπεζικών τμημάτων που χρηματοδοτούν το εμπόριο και τα εμπορεύματα.

Η διαπραγμάτευση που γίνεται αφορά την απόκτηση του 82% της ΕΒΖ που ανήκει σήμερα στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας έναντι συμβολικού τιμήματος ώστε να ακολουθήσει γενναίο «κούρεμα» των δανείων ύψους 165 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς που είναι η μοναδική πιστώτρια τράπεζα.

Το fund αξιώνει μεγάλο «κούρεμα» δανείων προκειμένου σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του ομίλου και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων να μπορέσει να «τρέξει» μια βιώσιμη επιχείρηση. Εδώ κομβικό ρόλο θα παίξει η απόφαση της Πειραιώς, η οποία θα σταθμίσει τι προβλέπεις έχει κάνει για τα δάνεια των 165 εκατ. ευρώ ώστε να προτείνει ένα νούμερο στον ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Σχετικά με το τίμημα, αυτό θα είναι εντελώς συμβολικό, καθώς, η εταιρεία έχει 115 εκατ. ευρώ αρνητική θέση.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια πώλησης του ομίλου τελεσφορήσει, θα υπάρξει πρόνοια από την κυβέρνηση για το προσωπικό που θα αποχωρήσει, καθώς θεωρείται σίγουρο πως τουλάχιστον 100 άτομα από τα 220 που απασχολούνται στην Ελλάδα δεν θα απορροφηθούν από τον νέο ιδιοκτήτη. Οι υπάλληλοι της ΕΒΖ είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να απολυθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ