ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Πέντε προκλήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής

Στουρνάρας: Πέντε προκλήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής
CNN Greece

“Η καλή προετοιμασία του κλεισίματος της τέταρτης αξιολόγησης θα σημάνει και την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής”, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνοϊσραηλινού επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα τόνισε ότι "δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε την προληπτική γραμμή για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος", κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης. Όπως είπε ο Γιάννης  Στουρνάρας, η θέση της ΤτΕ είναι πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προληπτική γραμμή καθώς η εμπειρία έχει δείξει πως έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά.

“Οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο επόμενο διάστημα είναι πρώτον, το υψηλό δημόσιο χρέος και η ΤτΕ έχει κάνει της προτάσεις της για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Δεύτερον το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τρίτον, η στέρηση των επενδύσεων. Μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή του προβλήματος είναι η προσέλευση ξένων άμεσων επενδύσεων. Η Ελλάδα κατατάσσετε χαμηλά στον τομέα αυτό και το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειά του για την βελτίωση του επενδυτικού κλιματος. Τέταρτον η χαμηλή Πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας και πέμπτον οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και σε αυτό χρειάζεται η πλήρης άρση τους.”

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, στην Ελλάδα η κρίση ήταν κρίση του δημόσιου τομέα που στη συνέχεια μόλυνε τις τράπεζες. Από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα εφάρμοσε ένα πρόγραμμα που βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος εργασίας και εξάλειψε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος είχε θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στην εμπιστοσύνη στη χώρας.

Αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές τις ξένες επενδύσεις από τους δείκτες οικονομικού κλίματος ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά.”

Στο τραπεζικό σύστημα έχει πραγματοποιηθεί αναδιάταξη και αναδιάρθρωση και οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
Αναφορικά με τους τραπεζικούς κινδύνους, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο τραπεζικός κίνδυνος εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ οι τράπεζες έχουν την οικονομική επάρκεια να καλύψουν το ήμισυ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.”

Ο προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα δείχνουν ενίσχυση τη ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία στα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα για το 2018 αναμένουμε ανάπτυξη 2,4 % και το 2019 2,5%, ενώ οι επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν, όπως και οι εξαγωγές. Τόνισε ωστόσο ότι οι προβλέψεις βασίζονται στην προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί ομαλά.

Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτές έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, σε μία σειρά θεμάτων, όπως η ενέργεια, η άμυνα και ο τουρισμός.

“Ωστόσο οι διμερείς εμπορικές σχέσεις υπολείπονται σε σχέση με τις παραπάνω συνεργασίες όπως επίσης και οι επενδύσεις.

Η Ελλάδα αποτελεί ιδανική γέφυρα για το Ισραήλ για τις αναδυόμενες αγορές τις Ανατολικής Ευρώπης και μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στην τεχνολογία , την έρευνα και την καινοτομία και αυτή τη χρονική στιγμή οι δύο χώρες έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε πεδία μεγάλων προκλήσεων", δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ