ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κρίνουν τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ

ΔΕΣΦΑ και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κρίνουν τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ
EPA

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ και η συνεχής και αδιάλειπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε χθες στην ολλανδική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόπκε Χούκστρα.

Ενημερώνοντας για την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ο Χούκστρα ενημέρωσε αρχικά το Σώμα πως κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, είχε διαπιστωθεί η εφαρμογή σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Υπενθύμισε δε πως με το ανακοινωθέν του το Eurogroup είχε καλέσει τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις εναπομένουσες προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών το Eurogroup ενημερώθηκε στις 29 Ιανουαρίου σχετικά με την έκθεση προόδου των θεσμών, τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την πληρωμή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Έτσι, κατά τον Χούκστρα, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα συζητηθεί η πρόοδος της εφαρμογής των εναπομενουσών προαπαιτούμενων ενεργειών. «Δύο σημαντικές εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις είναι η ολοκλήρωση της φάσης υποβολής προσφορών για το Διαχειριστή Δικτύου Φυσικού Αερίου, το ΔΕΣΦΑ και η συνεχής και αδιάλειπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», είπε σχετικά ο Ολλανδός υπουργός.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή έχει οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η τελευταία προθεσμία ώστε τα δύο ενδιαφερόμενα σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν η ή κοινοπραξία των Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο), Gasunie (Ολλανδία) και Enagas (Ισπανία) και η κοινοπραξία των Reganosa (ισπανια) και Transgaz (Ρουμανία), στην οποία χρηματοδοτική συμμετοχή έχει και η EBRD.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών τα πράγματα είναι πιο αμφίρροπα. Οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν ανασταλεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κανονικά. Από τις 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, κάτι το οποίο έχει ψηφιστεί ήδη από τη Βουλή, αρκεί η αποχή των υποθηκοφυλάκων αν μη θέσει προσκόμματα στη διαδικασία.

Κατά τον Χούκστρα, εάν έως τη Δευτέρα έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, θα μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου του προγράμματος του ESM. Πριν γίνει αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας και θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υπό – δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η δεύτερη υπό- δόση ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει επαρκώς τις καθυστερούμενες πληρωμές της προς τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ