ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανελέγχονται εκατοντάδες συντάξεις του Δημοσίου

Επανελέγχονται εκατοντάδες συντάξεις του Δημοσίου
EUROKINISSI

Εκατοντάδες πράξεις συνταξιοδότησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 31 Ιανουαρίου 2018 περνούν από «κόσκινο», προκειμένου να διασφαλιστεί πως κατά τη χορήγησή τους οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου εφαρμόστηκαν ορθά.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη τρέχουν έως τα τέλη Απριλίου δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 10% των συντάξεων που χορήγησε το Δημόσιο προς πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς το προαναφερόμενο διάστημα.

Στόχος των στοχευμένων ελέγχων είναι να διασφαλιστεί πως οι συντάξεις του Δημοσίου έχουν χορηγηθεί κανονικά και πως τον Απρίλιο, οπότε η αρμοδιότητα έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου θα μεταφερθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν θα ανακύψουν ζητήματα.

Τα προβλήματα με το νόμο Κατρούγκαλου δεν είναι λίγα, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα περίπλοκο πλαίσιο που οδηγεί σε συνταξιούχος πολλών ταχυτήτων.

Ενδεικτικά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δημιουργούν πολλά θέματα. Με το νόμο Κατρούγκαλου τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν έως και δύο έτη για όσους έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Από την αύξηση αυτή γλίτωσαν μόνον όσοι αποχωρήσαν από την υπηρεσία έως το τέλος του 2017, έχοντας συμπληρώσει 35ετία και ήταν 58 χρονών. Ωστόσο, με τον ίδιο νόμο προβλέφθηκε η έξοδος από την υπηρεσία και πριν από τα 60 για όσους έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης. Παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων, για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων προβλέφθηκε η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 57,8 χρόνια έως το τέλος του 2017 και στα 58,5 έτη έως το τέλος το 2018.

Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου τα όρια ηλικίας για όσους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 35 έτη (π.χ. 30 ή 25) αυξήθηκαν, Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γονείς ανηλίκων, οι υπάλληλοι με 30-33 έτη ασφάλισης, αλλά και δάσκαλοι – καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Όσοι έκλεισαν το 2017 ηλικίες από 52 έως 60 ετών θα αποχωρήσουν με τα νέα όρια που είναι μεταξύ 58,5 και 62,8 ετών για πλήρη σύνταξη. Για όσους κλείσουν εφέτος ηλικίες από 52 έως 60 ετών, θα πάρουν σύνταξη με νέα όρια που είναι από 60,2 έως 63,5 ετών.

Από την 1η Μαΐου η αρμοδιότητα έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου μεταφέρεται στον ΕΦΚΑ, ο οποίος θα επιλύει πλέον τις δυσλειτουργίες του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ