ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» σε όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές

Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» σε όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές
EUROKINISSI

Στις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης και ενόψει της κατάρτισης του μεταμνημονιακού πλαισίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στην κουβέντα το θέμα της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, μια κίνηση με έντονο προεκλογικό άρωμα αλλά και αβέβαιη τύχη, αφού τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι δανειστές.

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και κυβερνητικά στελέχη κρατούν ζεστό το θέμα και υπόσχονται αυξήσεις σε όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές όταν οι δανειστές δηλώνουν ξεκάθαρα ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους κατά την περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν εξάλλου καταστήσει σαφές ότι βασική συνιστώσα του μεταμνημονιακού πλαισίου είναι η μη ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, ο νόμος του 2013 προβλέπει πως ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης.

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Στο θέμα υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμη και ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

Έμποροι και μικρομεσαίοι ζητούν μαζί με τη ΓΣΕΕ τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκλειστικά έπειτα από διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν, ενώ ο ΣΕΒ επιμένει πως δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που θεσμοθετήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο.

Σημειώνεται πως το 2015 οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ από τα 580,08 και τα 510 ευρώ για τους νέους που είχε κοπεί μέσα σε ένα βράδυ του 2012. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις ισχυρότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε σημαία. Τρία χρόνια μετά, όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά περάσαμε από τη γενιά των 700 ευρώ στην γενιά των 500 και των 360 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ