ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαίωση προόδου, αλλά όχι δόση στο Eurogroup

Επιβεβαίωση προόδου, αλλά όχι δόση στο Eurogroup
European Union

Επιβεβαιώθηκε από ελληνικές κυβερνητικές πηγές ότι η εκταμίευση της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ δεν θα αποφασιστεί στο σημερινό Eurogroup, αλλά τις επόμενες ημέρες όταν ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και διαπιστωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές στο Eurogroup θα επαληθευθεί η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει. Όπως ανάφεραν τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα που αφορούν στην ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό είναι τεχνικής φύσης. «Κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά», ανέφεραν οι πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε πως οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και πως η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα».

Ο ίδιος ενημέρωσε πως ο Ιρλανδός υποψήφιος Φίλιπ Λέιν αποσύρθηκε από την κούρσα της διεκδίκησης της θέσης του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, αφήνοντας τον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος ως το μόνο υποψήφιο.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup είπε υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ισπανού Λουίς Ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, λέγοντας πως είναι επί μια εξαετίας υπουργός Οικονομικών στην Ισπανίας και διαχειρίστηκε με επιτυχία τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, ενώ είχε και θετική συμβολή στην ελληνική κρίση.

Ο Μοσκοβισί έκανε θετική αναφορά στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδος λέγοντας πως έχει εκπληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε πως «το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά» και ανέφερε πως το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας.

«Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους», ανέφερε.

Πεπεισμένος ότι η οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους δεν είναι μακριά εμφανίστηκε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και για αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες (...) υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Ο ίδιος είπε πως δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους και τόνισε πως «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

Ο ίδιος είπε πως πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως το Ταμείο θα επιμείνει στην ταχύτερη μείωση του αφορολογήτου.

Είπε δε πως μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους», κατέληξε ο κ. Λεμέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ