ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ

Eurogroup: Στα μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ
European Union

Στα μέσα Μαρτίου θα εκταμιευτεί η υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν επέτρεψαν στο Eurogroup να εγκρίνει σήμερα την εκταμίευση.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο δήλωσε πως από τα 110 προαπαιτούμενα μόνον δύο είναι εκκρεμή και η εφαρμογή τους δεν άπτεται του ελέγχου της κυβέρνησης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε και αυτός πως το 99% της τρίτης αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί και πως τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

«Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα τεχνικά αυτά θέματα για να εγκρίνουμε την εκταμίευση της δόσης στην επομένη μας συνεδρίαση», είπε ο Επίτροπος.

Κατά τον ίδιο, το πρόγραμμα θα τελειώσει σε έξι μήνες και πρέπει να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. «Όλοι πρέπει να είμαστε δεσμευόμενοι σε αυτό», είπε.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν να δουλεύουν για την τέταρτη αξιολόγηση.

Ο ίδιος είπε πως οι αποφάσεις για το χρέος -το γαλλικό μηχανισμό και το πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF- θα ληφθούν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως το συμβούλιο Διοικητών του ESM ενέκρινε σήμερα το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Ελλάδα και εκτίμησε πως η εκταμίευση της υπό- δόσης θα γίνει στο δεύτερο μισό του Μάρτιου και αφού προηγηθούν οι εθνικές εγκρίσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με επταετές ομόλογο και θετική είδηση την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ