ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του Ecofin ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2019

Στο επίκεντρο του Ecofin ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2019
European Union

Το Ecofin θα επικυρώσει σήμερα στις Βρυξέλλες το διορισμό του Ισπανού Λουίς Ντε Γκίντος στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο το βασικό θέμα που θα το απασχολήσει είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή την απαλλαγή για τον προϋπολογισμό του 2016 και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό για το 2019.

Στόχος όλων είναι να μην επιτραπεί να επαναληφθεί η ατυχής εμπειρία του 2013 όταν ο τρέχων προϋπολογισμός της ΕΕ εγκρίθηκε με σημαντική καθυστέρηση, καθώς εάν επαναληφθεί μια τέτοια καθυστέρηση, περισσότερα από 100.000 έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ δεν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εγκαίρως.

Εκτός του ότι είναι πολιτικά επιθυμητή, μια έγκαιρη συμφωνία αποτελεί επίσης επιτακτική ανάγκη σε πρακτικό επίπεδο. Οι εταίροι και οι δικαιούχοι χρηματοδοτήσεων της ΕΕ - από φοιτητές και ερευνητές μέχρι έργα υποδομών, υγειονομικής περίθαλψης και ενέργειας - καθώς και οι εθνικές και περιφερειακές αρχές χρειάζονται νομική και οικονομική ασφάλεια.

Στη βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιστήσει την προσοχή των ηγετών σε συγκεκριμένα παραδείγματα των αρνητικών επιπτώσεων που θα είχε μια καθυστέρηση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η ατυχής εμπειρία της καθυστερημένης έγκρισης του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ που είχε ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στην έναρξη των νέων προγραμμάτων και, κατά συνέπεια, στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων χρηματοδότησης, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ