ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδική κατεύθυνση για τα επιτόκια των ομολόγων της ευρωζώνης

Ανοδική κατεύθυνση για τα επιτόκια των ομολόγων της ευρωζώνης
Reuters

Ανοδικά κινηθήκαν χθες τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης καθώς στις αγορές έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τον διάδοχο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει το 2019.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έκαναν άλμα 2,85% χθες φτάνοντας στο 4,373% από 4,252% την Καθαρά Δευτέρα.

Μετά την επιλογή του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος να αναλάβει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας πιθανώς Γερμανός. Ως ένας από τους βασικούς υποψηφίους για την προεδρία της ΕΚΤ θεωρείται ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει με πιο γοργά βήματα στην υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Στην αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων έχει συμβάλει επίσης και η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να τερματίζει το ισχύον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προς τα τέλη του 2018, όπως τουλάχιστον έχει αφήσει μέχρι σήμερα να εννοηθεί. Πλέον τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας με δεκαετή διάρκεια που αποτελούν σημείο αναφοράς έχουν φτάσει το 0,74%.

Στις ΗΠΑ οι προσδοκίες για ισχυρό πληθωρισμό αυξάνουν τις προβλέψεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (Fed) θα προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς σε αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων έφτασαν χθες το 2,90% που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ