ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισαν τα stress test των τραπεζών

Άρχισαν τα stress test των τραπεζών
SSM

Εκκίνησαν σήμερα τα stress test των ελληνικών τραπεζών τα οποία θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αποσκοπεί στο να εντοπιστούν οι κεφαλαιακές αδυναμίες των τραπεζών και να δρομολογηθούν οι ενέργειες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αποστείλουν σήμερα τους ισολογισμούς του 2017 και στοιχεία σχετικά με την άσκηση στην ΕΚΤ και στην Αρχή Τραπεζών.

Τη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα υποβάλλουν στις εποπτικές αρχές το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Η EBA θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις και βάσει αυτών οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, διορθωμένο το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης ως τις 15 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των στοιχείων από την ΕΚΤ και θα δοθούν κατευθύνσεις. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά τους στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα οριστικοποιήσει τα ευρήματα των stress test, προσδιορίζοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τους τρόπους που αυτές θα καλυφθούν.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα εκφράζουν την πολιτική της ΕΚΤ για τη διατήρηση επαρκών δεικτών κεφαλαίου, ισχυρής ρευστότητας και κερδοφορίας σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ