ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει ο Γ. Στουρνάρας για την προληπτική γραμμή στήριξης

Επιμένει ο Γ. Στουρνάρας για την προληπτική γραμμή στήριξης
Τράπεζα της Ελλάδος

Μεθαύριο, Δευτέρα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα υποβάλει στη Βουλή την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση αφιερώνεται ένα ολόκληρο ειδικό κεφάλαιο για τις στρατηγικές εξόδου από τα προγράμματα στήριξης με ανάλυση των όσων έχουν συμβεί σε άλλες χώρες.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει να υποστηρίζει τη λήψη προληπτικής γραμμής στήριξης, σε συνδυασμό όμως με τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» και τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Όπως θα αναφέρεται στην έκθεση, ένα προληπτικό πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή, δρώντας υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία και μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Πάντως, η κυβέρνηση μέχρι τώρα επιμένει ότι προληπτική γραμμή δεν πρόκειται να υπάρξει και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ούτε στην Ευρώπη ιδιαίτερη διάθεση για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης.

Μεσοβδόμαδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε μιλώντας στην Ευρωβουλή ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μία προληπτική πιστωτική γραμμή προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία σε μία χώρα. Μάλλον περνάει το αντίθετο μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή δεν εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Λειτουργεί με ανάποδο τρόπο. Ο πραγματικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι να υπάρξει έξοδος από αυτό (…) Ο δεύτερος λόγος που δεν είμαι οπαδός της προληπτικής γραμμής είναι επειδή τη θεωρώ υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το ταμειακό μαξιλάρι. Δεν μπορείς να έχεις και μαξιλαράκι ασφαλείας και προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ