ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για χρέος και αξιολόγηση

Κρίσιμη εβδομάδα για χρέος και αξιολόγηση
Reuters

Μπορεί από τη Δευτέρα να ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση, με τις σχετικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις να αναμένεται να κρατήσουν για κάποιες ημέρες, ωστόσο η προσοχή την επομένη εβδομάδα πέφτει στο ζήτημα του χρέους.

Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την τεχνική δουλειά που έχει ξεκινήσει ο ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο τραπέζι βρίσκονται ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης των παρεμβάσεων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και προτάσεις αποδέσμευσης προς την Ελλάδα των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s) από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η σταδιακή εκταμίευση αυτών των κερδών από ANFA’s και SMP’s θα συνδεθεί τώρα με το νέο πλαίσιο δεσμεύσεων της χώρας για μεταρρυθμίσεις, συνιστώντας ένα υβριδικό Μνημόνιο.

Κεντρικό σημείο των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά έως και 15 έτη. Κατά την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως έχει εκφραστεί στο παρελθόν, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να εξασφαλιστεί η σφραγίδα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η συζήτηση των επιπρόσθετων μέτρων για το χρέος σε επίπεδο Eurogroup θα γινόταν στην επόμενη συνεδρίαση στις 12 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μετατεθεί η συζήτηση για το άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ