ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χρησμός των Δελφών» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο «χρησμός των Δελφών» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
EUROKINISSI/ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την επόμενη Κυριακή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια των θέσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για τις παραμέτρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε ειδική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «προς μία βιώσιμη στρατηγική για το χρέος» θα εξεταστούν δύο βασικά θέματα: το εάν υπάρχει κάποιο όριο υπερχρέωσης πάνω από το οποίο οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται δραματικά και κυρίως το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους χωρίς να δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα με το χρέος.

Στην ενότητα αυτά θα μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Ζανιάς.

Επί του θέματος θα τοποθετηθούν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Παναγιώτης Λιάργκοβας και ο αρχισυντάκτης των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Πρέπει να σημειωθεί πως του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group της 1η Μαρτίου όπου θα συζητηθεί το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο τραπέζι του EWG βρίσκονται ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης των παρεμβάσεων για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και προτάσεις αποδέσμευσης προς την Ελλάδα των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFA’s και SMP’s) από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Κεντρικό σημείο των προτάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα έως και 15 έτη. Έτσι θα διασφαλιστεί μια δεκαπενταετής τουλάχιστον περίοδος σταθερών αποπληρωμών τοκοχρεολυσίων (έως 3% του ΑΕΠ ετησίως).

Ακόμη, δρομολογείται η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο 3,7% και τα οποία βαραίνουν το χρέος, αλλά και η πρόωρη εξόφληση των διμερών διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου Μνημονίου από τα αδιάθετα ποσά του τρίτου προγράμματος του ESM που θα ανέρχονται σε περίπου σε 27 δισ. ευρώ.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι η συζήτηση των επιπρόσθετων μέτρων για το χρέος σε επίπεδο Eurogroup θα γινόταν στην επόμενη συνεδρίαση στις 12 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μετατεθεί η συζήτηση για το άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ