ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπαγώνουν οι επικουρικές συντάξεις

Ξεπαγώνουν οι επικουρικές συντάξεις
EUROKINISSI

Με καθυστέρηση τριών ετών, την επόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν οι πρώτες ψαλιδισμένες επικουρικές συντάξεις.

Πρόκειται για περίπου 1.000 συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων του πρώην ΤΕΑΔΥ και ειδικότερα υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, καθώς και εργαζομένων σε νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι η χορήγηση νέων επικουρικών συντάξεων έχει παγώσει για τρία χρόνια, από το 2015, με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν συνολικά 110.000 αιτήσεις.

Οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 22% λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Οι μειώσεις θα συνεχιστούν το 2019 με την περικοπή έως 18% των προσωπικών δια- φορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συντάξεις ακόμα και... 30 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές τους θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί - τουριστικοί πράκτορες κ.ά..

Η μέση επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά υπολογίζεται σε 160 - 170 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι επικουρικές συντάξεις είναι εγκλωβισμένες σε μόνιμο μηχανισμό περικοπών με ορατό τον κίνδυνο και νέων μειώσεων όχι μόνο εντός του 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια, πέραν αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πρόκειται για έναν μόνιμο κόφτη που απειλεί τις επικουρικές και τέθηκε σε ισχύ με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προβλέπει ότι το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) θα υπολογίζεται με ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και ελλειμμάτων.

Αυτό οδηγεί σε διαρκείς μειώσεις των καταβαλλόμενων ποσών τα επόμενα χρόνια όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές του ασφαλιστικού συστήματος.

Ειδικότερα οι νέες επικου- ρικές θα εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση, την ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού. Ο νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι από 1/1/2015 η επικουρική λειτουργεί με το σύστημα καθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC - ατομικοί λογαριασμοί). Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου αθροίζονται σε έναν νοητό λογαριασμό και τοκίζονται με ένα επιτόκιο, του οποίου η τιμή καθορίζεται με βάση την πορεία της οικονομίας και όχι από κάποια επενδυτική απόδοση.

Έτσι, σε περιόδους υφέσεων ο τοκισμός μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικός. Το συσσωρευμένο ποσό του νοητού λογαριασμού διαιρείται με έναν συντελεστή ο οποίος λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής (ράντα ζωής). Η τιμή αυτού του συντελεστή μειώνεται όσο η ηλικία αυξάνεται: δηλαδή, δύο ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές αλλά έχουν διαφορετική ηλικία κατά τη συνταξιοδότηση θα λάβουν και διαφορετικό ποσό σύνταξης.

Για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 15/5/2016 και μετά το ποσό της επικουρικής υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο μέρη. Το πρώτο λαμβάνει υπόψη τον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2014 και το δεύτερο μέρος τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά. Στο πρώτο εφαρμόζεται νέος συντελεστής αναπλήρωσης, ο οποίος καθορίστηκε στο 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης.Ο συντελεστής είναι μειωμένος κατά 21,25% σε σχέση με αυτόν που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 (0,57% για κάθε έτος ασφάλισης στους μισθωτούς).

Επίσης, οι συντάξιμες αποδοχές επανυπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο μισθών από το 2002 και μετά, αναπροσαρμοσμένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Παράλληλα, σύμφωνα με τα Νέα το δεύτερο μέρος της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται με το σύστημα NDC – ατομικοί λογαριασμοί και συντελεστές (ράντες) της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκαν στις 20/11/2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ