ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουτεντάκης: Η ΤτΕ δεν πρέπει να αμφισβητεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup

Κουτεντάκης: Η ΤτΕ δεν πρέπει να αμφισβητεί όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup
HELEX

Στην αποσαφήνιση πως η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις θέσεις της τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Κουτεντάκης προέβη σε δήλωση με την οποία τόνισε πως η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η ΤτΕ αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα.

Η δήλωση του κ. Κουτεντάκη είχε ως εξής:

«Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην φετινή Έκθεση του Διοικητή σχετικά με το «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

»Εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα.

»Η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

»Η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας. Η συγκεκριμένη θέση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

»Για τους λόγους αυτούς εκφράζω τη διαφωνία με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τα λοιπά, και ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, η έκθεση εγκρίνεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ