ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Αναρμόδια η ΕΚΤ για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα

Ντράγκι: Αναρμόδια η ΕΚΤ για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα
REUTERS/Francois Lenoir

«Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη πρόγραμμα, αλλά των κρατών - μελών, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αυτό απάντησε ο Μάριο Ντράγκι όταν ερωτήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από το ταμειακό μαξιλάρι για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ήτοι εάν θα έχει μία «καθαρή έξοδο» ή θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο ίδιος επιβεβαιώνοντας τα όσα υποστήριξε στην ίδια Επιτροπή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την προηγούμενη Τρίτη είπε πως η «ανταλλαγή απόψεων» που είχε με τον Έλληνα υπουργό στο Eurogroup «δραματοποιήθηκε».

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου υπήρξε συζήτηση για την ελληνική οικονομία και στην ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω των ηλεκτρονικών περιορισμών.

«Έχουν γίνει πολλά από την Ελλάδα. Περιμένουμε τα προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε και αποσαφήνισε πως για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χρειάζεται αξιολόγηση για να δούμε ότι προχωρούν όλα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. «Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου από τους θεσμούς που θα έχουν λάβει επιπλέον στοιχεία από τις ελληνικές αρχές», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς για τους ρυθμούς ανάκαμψης των τιμών στην Ελλάδα είπε πως:

Όσο μεγαλύτερη κρίση τόσο δυσκολότερη η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό» και προσέθεσε πως η πολιτικής της ΕΚΤ δεν σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μεμονωμένων κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ