ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους κακοπληρωτές

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους κακοπληρωτές
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη με στόχο να κλείσουν οριστικά όλα τα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για να καθυστερούν την αποπληρωμή των χρεών τους βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές.

Στη συνάντηση που είχαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναλύθηκαν όλες οι παρεμβάσεις που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Νοέμβριο που είχε τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Σήμερα δε έχει καθοριστεί συνάντηση σε επίπεδο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν ότι το θέμα των στρατηγικά κακοπληρωτών θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και για τον σκοπό αυτό χωρίς να αλλάζει η ουσία του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οποίος παύει τυπικά να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, επιχειρούν να αναμορφώσουν σημεία του τα οποία χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο για οφειλέτες που ενώ έχουν δεν πληρώνουν.

Στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς που οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται περιλαμβάνονται:

  • Άρση τραπεζικού απορρήτου όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου στο μέλλον αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας. Σκοπός της αλλαγής αυτής είναι κάθε ενδιαφερόμενος πιστωτής να μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες και να διερευνά την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη αλλά και να βλέπει αν υπάρχει δόλος σε περιπτώσεις μεταβολών της περιουσιακής του κατάστασης.
  • Ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων που υποβάλλονται στα ειρηνοδικεία για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη ώστε να εντοπίζονται οι μη δικαιούχοι και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας και εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια να απορρίπτονται εξαρχής. Σήμερα ο έλεγχος που διενεργείται είναι τυπικός.
  • Αυτόματη άρση αναστολής των διωκτικών μέτρων εις βάρος οφειλετών όταν διαπιστώνεται πως αν και έχουν λάβει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Η εντολή θα δίνεται κατόπιν ειδοποίησης του οφειλέτη από τους πιστωτές. Σήμερα για την άρση της αναστολής απαιτείται απόφαση δικαστηρίου, μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.
  • Περιορισμός στο ελάχιστο του αριθμού των αναβολών που μπορεί να λάβει ο οφειλέτης. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να μην έχουν δικαίωμα όσοι έπειτα από δύο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης δεν εμφανιστούν στα δικαστήρια.
  • Επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας όσων οφειλετών απορρίπτονται οι αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη για το χρονικό διάστημα που πάγωσε το χρέος τους προς τους πιστωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ