ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλούς τόνους οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών

Σε χαμηλούς τόνους οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - θεσμών
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ως ομαλή χαρακτήρισε την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά. Είχε προηγηθεί η συζήτηση για το Δημόσιο όπου το βάρος έπεσε στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών διαδικασία για την οποία η προθεσμία εκπνέει τον Μάρτιο αλλά το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε παράταση έως τον Μάιο για τους γενικούς διευθυντές και έως τον Ιούνιο για τους γενικούς γραμματείς.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως έχουν υπάρξει 10.000 αιτήσεις για 138 θέσεις μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο και πως η κυβέρνηση ζήτησε έξτρα χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις.

«Ζητήθηκε παράταση και οι δανειστές δείχνουν να το καταλαβαίνουν», είπε. Για στην κινητικότητα στο Δημόσιο είπε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος και εκτίμησε ότι θα βγουν οι χρόνοι.

«Οι δανειστές αναγνωρίζουν την προσπάθεια», ανέφερε. Στην εν εξελίξει σύσκεψη κυβέρνησης – θεσμών μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Κατά πληροφορίες η ουσιαστική συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη θα γίνει το Μάιο και θα αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, καθώς για το 2018 οι θεσμοί δεν βλέπουν μεγάλα προβλήματα. Αργότερα θα γίνει συζήτηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με επίκεντρο τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τις αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις θα κλείσουν με τα θέματα των εργασιακών και τις παρεμβάσεις στο προνοιακό σύστημα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα υπάρξει ενημέρωση για τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς και θα δοθεί βάρος στις τεχνικές συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ