ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Στόχος μια συνολική συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου

Τσακαλώτος: Στόχος μια συνολική συμφωνία έως τις 21 Ιουνίου
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μια συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης έως τις 21 Ιουνίου επιδιώκουν κυβέρνηση και θεσμοί σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές των τελευταίων ημερών τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια -μετά το Πάσχα- θα συζητούνται δια αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης.

Κατά τον κ. Τσακαλώτο στα ζητήματα που αποτελούν σημαντικά για τους θεσμούς περιλαμβάνονται η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών έως τα τέλη Μαρτίου για την οποία αυξήθηκε η πίεση προς τους υπουργούς, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο νόμος Κατσέλη, αλλά και η οργάνωση του νέου ΣΔΟΕ.

Ο υπουργός αποκάλυψε πως ζητήθηκε ενημέρωση των θεσμών για ζητήματα που άπτονται της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Κατά πληροφορίες η συγκεκριμένη αναφορά δεν σχετίζεται μόνον με την υπόθεση Novartis αλλά και με άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχει συντάξει και πορίσματα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει μια εικόνα για το τι θα γίνει με τη μείωση του αφορολογήτου, ήτοι εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει ταχύτερη μείωση από το 2019 ή όχι ο υπουργός είπε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο.

Όσον αφορά στην εκκρεμότητα της εκταμίευσης της υπό- δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ανέφερε πως θα αποφασιστεί στο Eurogroup του Μάρτιου και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.

Τι αναφέρει το υπουργείο

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα.

Κατά το υπουργείο στις συναντήσεις οι οποίες ήταν κυρίως οργανωτικής φύσης :

  • Εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν οι τομείς οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί από τεχνικής απόψεως.
  • Συμφωνήθηκε σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, με ορίζοντα τον επόμενο κύκλο συναντήσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και με ημερομηνία-ορόσημο για την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη λήξη του Προγράμματος, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ