ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχοινάς: Πέντε προτεραιότητες για μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική συνοχή στην ΕΕ

Σχοινάς: Πέντε προτεραιότητες για μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική συνοχή στην ΕΕ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Υπέρ της άμεσης εφαρμογής ρεαλιστικών πολιτικών για την εμβάθυνσης της συνοχής της Ευρώπης και κατά των στείρων αναλύσεων, εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαριθμώντας πέντε βασικές προτεραιότητες για την Ευρώπη.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για αναλύσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και να τα βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα», είπε ο στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος τόνισε πως η συνοχή της ΕΕ είναι εξαιρετικά κρίσιμη την μετά το Brexit εποχή. «Και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να μείνουν ενωμένα. Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε σε πέντε δράσεις που η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική συνοχή, αλλά και μεγαλύτερη κοινωνική νομιμοποίηση.

Όπως ανέφερε, η πρώτη βασική πρόκληση είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της νομισματικής πολιτικής. «Δεν αρκεί να μην πνιγούμε. Όπως είπε ο Γιούνκερ, πρέπει να φτιάξουμε την οροφή τώρα που σταμάτησε να βρέχει», τόνισε με νόημα.

Ως δεύτερη μεγάλη πρόκληση κατονόμασε τη μεταρρύθμιση του ασύλου. «Διαχειριστήκαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο δεν αρκεί, χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα δουλεύει», στο σημείο αυτό παραδέχθηκε πως χρειάζονται επιστροφές προσφύγων. «Δεν μας αρέσουν αλλά είναι απαραίτητες», είπε.

Κατά τον κ. Σχοινά η τρίτη μεγάλη πρόκληση σχετίζεται με τον νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό. «Πρέπει να βρούμε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε τις προτεραιότητές μας. Χρειαζόμαστε ένα προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, σε τομείς όπως το προσφυγικό, η ασφάλεια και η ανταγωνιστικότητα», είπε.

Ο ίδιος, εστίασε και στο θέμα των ημερών, και στις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δηλώνοντας πως μια ακόμη πρόκληση σχετίζεται με την υιοθέτηση και εφαρμογή διεθνών συμφωνιών που θα προωθούν το εμπόριο.

Τέλος, σημείωσε πως εξίσου σημαντική πρόκληση είναι η εμπέδωση της σημαντικότητας της Ευρώπης στις κοινωνίες των κρατών μελών. «Πρέπει να τιθασεύσουμε αυτό το άγριο ζώο που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ζητάμε από τα κόμματα όλων των χωρών να ασχοληθούν ενεργά με τις εκλογές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ενδεικτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ