ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση
Φωτογραφία Αρχείου EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατέστη γνωστό πως η Μυτιληναίος κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW για το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.

Το έργο θα κατασκευαστεί από την ΜΕΤΚΑ η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.

Η κατασκευή της νέας μονάδας ισχύος 650 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία της Μυτιληναίος. Η πρώτη αφορούσε στην πρόταση για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμύνταιου, που αποτελεί και τη μόνη βιώσιμη πρόταση που συνδυάζει την ουσιαστική στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, διασφαλίζει τη μη πώληση της μονάδας και την παραμονή κατά 100% στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και της υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών.

«Είμαι χαρούμενος όταν παίρνουμε αποφάσεις να επενδύσουμε. Σε όλα τα εργοστάσια που κάναμε, η πιο ευτυχισμένη στιγμή είναι η απόφαση. Μετά αρχίζουν οι δυσκολίες», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το Φόρουμ των Δελφών, και πρόσθεσε : «Η ελληνική αγορά χρειάζεται μονάδες. Η νέα μονάδα θα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, πολύ μεγάλης απόδοσης. Χαιρόμαστε που θα κάνουμε το ενεργειακό κέντρο στα Άσπρα Σπίτια. Θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με το κτίσιμο της μονάδας. Αλλά δεν θα είναι λιγνίτης, θα είναι φυσικό αέριο».

Ο κ. Μυτιληναίος που αναλαμβάνει προσεχώς νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση, καθώς αυτά κοιτάζει ένας επιχειρηματίας πριν κάνει μια επένδυση. Ο ίδιος είπε πως ενάς πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώκει μίνιμουμ πολιτική συναίνεση και σταθερότητα, να δεσμεύεται και να πραγματοποιεί αυτά που λέει και αν αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα ως τον τρόπο της ευημερίας ενός τόπου. «Για να υπάρξει εργασία πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις», είπε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και τις αποφάσεις Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ο κ .Μυτιληναίος είπε: «Είναι η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας συνέβαινε. Αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος δεν ξέρω πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί. Είναι το χειρότερο σενάριο. Το διεθνές εμπόριο είναι μια κατάσταση που κερδίζουν όλοι (win win)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ