ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ: Πολύ καλή είδηση το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Βίζερ: Πολύ καλή είδηση το τέλος του ελληνικού προγράμματος
STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πολύ καλή είδηση» στα όρια του «οικονομικού θαύματος» χαρακτηρίζει το τέλος του ελληνικού προγράμματος ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αναφέρεται στη συμφωνία ότι στο τέλος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, τότε, αν υπάρχει ανάγκη, θα ληφθούν μέτρα σχετικά με το χρέος.

Ο κ. Βίζερ θεωρεί ότι υπάρχει «τεράστια διαφορά» της διακυβέρνησης σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τονίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα η ελληνική οικονομία να έχει ανταγωνιστικότητα και να οδηγήσει σε ανάπτυξη της απασχόλησης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Τ. Βίζερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερ: Κύριε πρόεδρε θα ήθελα ένα σχόλιο για τη νέα εξέλιξη, το τέλος του προγράμματος.


Απ: Το ότι φθάνουμε στο τέλος του προγράμματος είναι μια πολύ καλή είδηση, πριν από δυόμισι χρόνια δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα ήταν δυνατό, όμως θαύματα συμβαίνουν ακόμη και στην οικονομική πολιτική και πιστεύω πως η εμπειρία από τα τελευταία ένα-δύο χρόνια ήταν καλή, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, η τελευταία αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, λίγα μένουν ακόμη, έτσι η Ελλάδα και οι θεσμοί και τα άλλα 18 κράτη μέλη έχουν μπροστά τους μόνο άλλη μια αξιολόγηση και είμαι σίγουρος ότι κι αυτή θα πάει καλά.

Ερ: Στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, υπάρχει το ζήτημα των μέτρων σχετικά με το χρέος. Είναι το σημαντικότερο ζήτημα για την Ελλάδα μαζί με τις μεταρρυθμίσεις. Πιστεύετε πως ένα «κούρεμα» το ελληνικού εθνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι;


Απ: Πολλά πράγματα για την Ελλάδα είναι τα σημαντικότερα, αλλά αν στραφούμε σ' αυτό το σημαντικότερο, υπάρχει μακροχρόνια συμφωνία ότι στο τέλος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, τότε, αν υπάρχει ανάγκη, θα ληφθούν αυτά τα μέτρα σχετικά με το χρέος. Είχαμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων, μεσοπρόθεσμα μέτρα και, αν αργότερα στην πορεία χρειαστεί, ενδεχομένως μακροπρόθεσμα μέτρα. Έτσι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, πολλοί θέλουν να το ξεχνούν, έχουν εφαρμοσθεί, έχουν πάρει 20% από το ΑΕΠ που σ' αυτό το στάδιο αντιστοιχεί σε 40 δισεκ. ευρώ επί της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ στον προβλεπτό ορίζοντα. Αυτό είναι ήδη κάτι και μερικές φορές είναι κάπως λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πως ό,τι δίνεται, αμέσως ξεχνιέται.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παρουσιάσθηκε καθαρά τι θα είναι, και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα στα μέσα του 2018 να υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή τους. Τότε θα εφαρμοσθούν σε διάρκεια χρόνου που έχει να κάνει με ωριμάνσεις, που έχει να κάνει με υπερκέρδη από ομόλογα που κρατεί η κεντρική τράπεζα και με παρόμοια ζητήματα.

Ερ: Θέλω να σας ρωτήσω για την κυβέρνηση της Ελλάδας, πιστεύετε ότι γίνονται πιο ώριμα βήματα για τον χειρισμό της οικονομίας απ' αυτή την κυβέρνηση;


Απ: Σε σύγκριση με την εμπειρία μου από το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπάρχει φυσικά τεράστια διαφορά και αυτό που είναι ουσιαστικά απαραίτητο, όταν είσαι στη νομισματική ένωση, είναι ότι πρέπει να παραμείνεις ανταγωνιστικός, πρέπει να έχεις πολιτικές που να προωθούν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, να μειώσεις την ανεργία των νέων και τα παρόμοια. Πιστεύω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το να ρίξεις απλώς χρήματα στην οικονομία δεν οδηγεί πολύ μακριά, ότι αυτό έχει να κάνει με άλλους παράγοντες οι οποίοι κάνουν την Ελλάδα να πετυχαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά, στις παγκόσμιες αγορές. Έτσι αυτό δεν είναι κάτι που εμφανίζεται έτσι δια μαγείας αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία, είναι κάτι πάνω στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται, η επόμενη κυβέρνηση και η επόμενη και πάει λέγοντας. Η δυνατότητα υπάρχει να έχει η Ελλάδα αυτή την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της απασχόλησης που όλοι αναζητούμε. Αλλά δεν είναι κάτι που το χαρίζει ο Θεός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ