ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη σήμερα για τους υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο

Αποκάλυψη σήμερα για τους υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σήμερα στις πέντε το απόγευμα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό παραχώρησης των εν λόγω περιοχών για έρευνες.

Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς ανέφερε ότι είναι εφικτό ακόμα και μέχρι τον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και οι συμβάσεις να είναι έτοιμες για έλεγχο ώστε να γίνει και η κύρωσή τους από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι διαγωνισμοί για τις δύο περιοχές προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017 με πρωτοβουλία της αγοράς, δηλαδή με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεν την περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕΧΧΟΝ και την TOTAL, και για το Ιόνιο από την Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο.

Σε Ιόνιο και Κρήτη οι περιοχές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ