ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου

«Νάρκη» στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου
EUROKINISSI

Νάρκη στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο ψαλιδίστηκαν οι συντάξεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Μισθοδικείου για τις περικοπές των λειτουργών της Θέμιδας.

Ο νέος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήρθε με την απόφαση του Μισθοδικείου, με βάση την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επαναφέροντας τον πήχη των αποδοχών των λειτουργών της Θέμιδας στα επίπεδα του έτους 2012.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στο μονοπάτι που κινήθηκε το Μισθοδικείο, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των δικαστών, ενδεχομένως να κινηθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου έχουν συζητηθεί ανάλογες προσφυγές που αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται η κρίση των ανώτατων δικαστών.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί που επέλεξαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θεσμό που και οι ίδιοι επί δεκαετίες υπηρέτησαν, προσκόμισαν συγκεκριμένα στοιχεία καταδεικνύοντας ότι οι περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια φτάνουν συνολικά στο 74%, ενώ μόνο αυτές που έγιναν κατ’ επιταγή του Νόμου 4387/2016 ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40%.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλούνται τη μηνιαία σύνταξη των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, η οποία μειώθηκε μετά το μαχαίρι που μπήκε με διαδοχικούς μνημονιακούς νόμους και το καθαρό ποσό κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας) από 1.450 έως 1.675 ευρώ. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι το όλο νομοθετικό πλέγμα (Νόμοι 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και 4387/2016) που περιέκοψε τις συντάξεις τους είναι αντίθετο σε σειρά συγκεκριμένων συνταγματικών διατάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ