ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή ρητορικής από την ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση

Αλλαγή ρητορικής από την ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση
EUROKINISSI

Η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει τη δέσμευση πως θα αυξήσει στο μέλλον το ρυθμό αγορών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, επί του παρόντος ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η ΕΚΤ σταμάτησε να παρέχει τη δέσμευση πως θα αυξήσει στο μέλλον το ρυθμό αγορών τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως η αλλαγή αυτή δεν συνδέεται και με κάποια αλλαγή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Αποσαφήνισε δε ότι η ΕΚΤ διατηρεί τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς τίτλων.

«Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Να σας υπενθυμίσω ότι η πρόταση αυτή μπήκε στην ανακοίνωση μας το 2016 όταν μειώσαμε τις μηνιαίες αγορές από 80 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ και οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία ήταν πολύ διαφορετικές», σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Τόνισε παράλληλα πως το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Το 2019 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% και το 2017 κατά 1,7%.

Ερωτηθείς για τους επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ ανέφερε πως ο άμεσος αντίκτυπος από μια επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Ερωτώμενος για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των δασμών στη συναλλαγματική ισοτιμία, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως κατά το παρελθόν, όταν γινόταν συζήτηση για δασμούς, το δολάριο ενισχυόταν. Στο σημείο αυτό είπε πως υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση των διεθνών σχέσεων. «Αν οι δασμοί επιβάλλονται σε εταίρους, τότε ποιοι είναι οι εχθροί;» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ