ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή θα εισηγείται τις τιμές εκκίνησης ακινήτων όταν διαπιστώνεται αδυναμία των εκτιμητών

Επιτροπή θα εισηγείται τις τιμές εκκίνησης ακινήτων όταν διαπιστώνεται αδυναμία των εκτιμητών
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ειδική επιτροπή θα εισηγείται τις τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από τους εκτιμητές και τις επιτροπές των περιφερειών.

Η επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αποτελείται από έναν Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Πρόεδρο, την επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται πως βάσει του νόμου σε κάθε περιφερειακή ενότητα έπρεπε να συσταθούν πρωτοβάθμιες επιτροπές για τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης. Ωστόσο, λόγω του Μνημονίου και της ανάγκης για ταχεία αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών αυτές οι επιτροπές δεν συγκροτήθηκαν και ο προσδιορισμός των 10.000 τιμών εκκίνησης δόθηκε σε 700 περίπου πιστοποιημένους εκτιμητές.

Ουσιαστικά η τριμελής επιτροπή θα αναλάβει να προσδιορίσει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων σε περιπτώσεις που οι τιμές εκκίνησης δεν είναι εφικτό να βγουν από τους εκτιμητές ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ