ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμορφώθηκε το έντυπο Ε3 για τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Αναμορφώθηκε το έντυπο Ε3 για τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα

Σε αναμόρφωση και ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την πληρέστερη καταγραφή και αποτύπωση οικονομικών δεδομένων.

Η νέα μορφή του εντύπου προέκυψε μετά και από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις, που καταγράφηκαν και ελήφθησαν υπόψη από τη δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο έντυπο καταγράφεται η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα οποία πλέον το υπουργείο θέτει σε στενή παρακολούθηση. Στο νέο έντυπο Ε3 οι επιτηδευματίες θα δηλώνουν με κάθε λεπτομέρεια πόσα βγάζουν, πού τα βάζουν, τι πληρώνουν και γιατί, προκειμένου η ΑΑΔΕ να δύναται να διενεργεί πιο εκτενείς διασταυρώσεις για την πάταξη της φοροκλοπής.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ο ανασχεδιασμός του εντύπου έγινε προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν.4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.). Επίσης, περιλαμβάνεται πίνακας για την αναγραφή των μετόχων των ανώνυμων εταιρειών.

Με την απόφαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με την οποία ενεργοποιήθηκε το νέο Ε3 κοινοποιήθηκε και η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης.

Για το τρέχον φορολογικό έτος, για λόγους απλούστευσης, στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης ο πίνακας συμπλήρωσης των αποδοθέντων και οφειλόμενων φόρων αντικαταστάθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικού της επιχείρησης. Με αυτή, βεβαιώνεται η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και απόδοσης έμμεσων, τονίζει η ΑΑΔΕ στην ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ