ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς εξάλειψη των εμποδίων στις διασυνοριακές επενδύσεις στην ΕΕ

Προς εξάλειψη των εμποδίων στις διασυνοριακές επενδύσεις στην ΕΕ
European Union

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα νέο πλαίσιο προς την ανάπτυξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), εξαλείφοντας τα εμπόδια στις διασυνοριακές επενδύσεις.

Με βάση την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί από την έναρξη λειτουργίας της Ένωσης Κεφαλαιαγορών το 2015, οι σημερινές προτάσεις ενισχύουν τη διασυνοριακή αγορά επενδυτικών κεφαλαίων, προωθούν την ευρωπαϊκή αγορά καλυμμένων ομολόγων ως πηγή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τους επενδυτές κατά τις διασυνοριακές συναλλαγές τίτλων και απαιτήσεων.

Η Ένωση Κεφαλαιαγορών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρώπης και την προώθηση των επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποσκοπεί στην κινητοποίηση κεφαλαίων και στη διοχέτευσή τους σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που χρειάζονται πόρους για να αναπτυχθούν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Η ταχεία έγκριση των εν λόγω προτάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και επενδυτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της Ενιαίας Αγοράς. Η Επιτροπή καλεί επίσης τους συννομοθέτες να διασφαλίσουν την ταχεία έγκριση σημαντικών εκκρεμών μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, όπως τις προτάσεις για την ενίσχυση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών, την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την παροχή νέων επενδυτικών δυνατοτήτων για τους καταναλωτές. Από τις 12 προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή για να τεθούν οι βάσεις της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, μόνον 3 εγκρίθηκαν σε αυτό το στάδιο από τους συννομοθέτες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε: «Οι σημερινές προτάσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών και την τόνωση των επενδύσεων στην ΕΕ. Για να υπάρχει πραγματική Ένωση Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη έως το 2019, πρέπει να προχωρήσουμε σε τρεις κατευθύνσεις: ευρωπαϊκά σήματα και «διαβατήρια» για χρηματοοικονομικά προϊόντα, εναρμονισμένοι και απλουστευμένοι κανόνες για την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών, καθώς και συνεπέστερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία».

Ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε και να καταστήσουμε λιγότερο δαπανηρή την πρόσβαση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, στη χρηματοδότηση που χρειάζονται. Η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς θα συμβάλει σε αυτό και θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. Η Επιτροπή υλοποιεί τη δέσμευσή της να θέσει τις βάσεις της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει τώρα να αναλάβουν το έργο που τους αναλογεί. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους ώστε να εγκριθούν όλες οι νομοθετικές προτάσεις έως το 2019.»

Η Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, δήλωσε: «Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜΜΕ σε πιστώσεις και θα προωθήσουν τις διασυνοριακές επενδύσεις. Θέλουμε να εγγυηθούμε ασφάλεια δικαίου και να εξαλείψουμε τους νομικούς κινδύνους στο πλαίσιο διασυνοριακών εκχωρήσεων απαιτήσεων, καθώς και συναλλαγών που είναι σημαντικές για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ